Akne i bubuljice na licu

Akne su multifaktorijalni poremećaj rada lojnih žlezda. Klinička slika akni može varirati od vrlo blage, pretežno sa miteserima, do vrlo teških oblika sa opsežnim gnojnim procesom i izraženim ožiljcima.

akne bubuljice beograd

Oko 80 % populacije izmedju 12 i 25 godina pati od ovog oboljenja, a 3% populacije u dobi od 45 godina još uvek ima problematicnu kožu. Osnovni faktor za nastajanje akni jeste genetska predispozicija ali često i izmenjen hormonalni status, sindrom policističnih jajnika, hiperandrogenizam.

Kako nastaju akne?

Upalni proces uvek započinje sa nastajanjem komedona (mitisera), koji svojim rastom kompromituje cirkulaciju i omogućava nakupljanje izumrlih ćelija kože, što sve skupa stvara dobre uslove za razvoj bakterija i gnoja. Akne mogu nastati i stalnom mehaničkom traumom kože - acne mechanicaAcne excoriee - nastaju grebanjem i cedjenjem kože, sa nastajanjem sitnih čvorova i ragada. Lekovima izazvane akne nastaju često kod korišćenja kortikosteroidnih kremova, steroida, jodida, litijuma, redje antibiotika. Akne kod novorodjenčadi nastaju kod gotovo 20% zdrave dece i spontano nestaju do 3. meseca života.

LeČenje akni i bubuljica

Rani tretman akni i bubuljica je esencijalan za prevenciju doživotnog kozmetskog problema i ožiljavanja. Iako pigmentacija najčešće prolazi za 6 meseci do godinu dana, u pojedinim slučajevima može biti trajna. Atrofični ili hipertrofični ožiljci su posledica nodularnih i konglobatnih akni i vrlo često se mogu videti.

Terapija je individualna, u zavisnosti od oblika oboljenja. Koriste se topijski retinoidi, benzoilperoxid, azelaicna kiselina, salicilna kiselina, pilinzi glikolnom kiselinom. Kod težih oblika  terapija moze biti antibioticima, kontraceptivima, izotretinoinom i kortikosteroidima.

Mogu li se akne trajno izleČiti?

Da. Ovo je oboljenje koje se u potpunosti leči kod nas u ordinaciji ali je za to potrebno do godinu dana upornog lečenja.

Ukoliko su akne ostavile trajne ožiljke na licu ili telu može se pristupiti uklanjanju ožiljaka.