Bradavice na koŽi

Bradavice su izrasline na koži, grublje od okolne kože na dodir sa neravnom površinom i najčešće su boje okolne kože. Bradavice izaziva humani papiloma virus (HPV). Bradavice mogu biti i tamnije boje, u nivou kože ili čak glatke što zavisi od njihovog tipa i lokalizacije na telu pacijenta.

bradavice

Kakve vrste bradavica postoje?

Razlikujemo nekoliko različitih vrsti bradavica: obične (vulgarne), zaravnjene, končaste, mozaične i polne.

Gde se bradavice najČeŠĆe javljaju?

Bradavice najčešće nalazimo na prstima šaka i veoma često uz nokat i na nadlanicama. Bradavice su češće ukoliko postoji navika grickanja noktiju ili neki drugi način mikropovređivanja kože na šakama. Bradavice su iznad kože i često imaju crne i tamne tačke na svojoj površini (to su završeci krvnih sudova). Na stopalima, bradavice su u nivou kože zbog postojanja pritiska prilikom hodanja. Bradavice se često javljaju i u grupama. Zaravnjene bradavice su manje od običnih i glatke su na dodir. Zaravnjene bradavice se često javljaju u većem broju i u isto vreme. Mogu se javiti bilo gde na koži, a kod dece su najčešće postavljene na licu. Kod odraslih muškaraca, najčešće se nalaze u regiji brade, a kod žena na nogama.

Kako se prenose bradavice?

Bradavice se prenose i direktnim i indirektnim kontaktom. Vreme inkubacije je veoma često i do nekoliko meseci. Pacijenti oslabljenog imunog sistema skloniji su infekciji.

U zavisnosti od mesta pojavljivanja, kao i tipa HPV virusa razlikuju se tipovi virusnih bradavica.

ObiČne bradavice

Obične bradavice se mogu pojaviti bilo gde na telu i ako najčešće na vrhu prstiju, kolenima i stopalima. Kružnog su oblika, čvrste i grube površine. Svako oštećenje kože može voditi stvaranju novih bradavica. Koža je posebno podložna širenju bradavica kada je raskvašena ili nakon mehaničkog pilinga.

KonČaste bradavice

Končaste bradavice izgledaju kao duguljasti, hrapavi kočići koji rastu iz jedne baze. Karakteristična mesta za njih su oči, usta, vrat, sva polja na licu.

Zaravnjene bradavice

Zaravnjene bradavice su karakteristične za celu površinu lica. Moraju biti uklonjene značajno pliće nego obične bradavice. Nakon uklanjanja neophodno je dati lokalnu terapiju kako se sve promene ne bi vratile.

Genitalne bradavice - kondilomi

Genitalne bradavice - kondilomi se javljaju oko pubične regije i na genitalijama. Prenose se polnim kontaktom i veoma su zarazne. Više o kondilomima možete pročitati ovde.

Bradavice na stopalima - mozaiČne

Pojavljuju se na površini kože kojom gazimo. Trpe pritisak celog tela pa mogu biti jako bolne i ometati normalan hod. Često ih pacijenti ne razlikuju od klavusa (kurjeg oka), i zbog toga se ne obrate dermatologu na vreme. Kod ovih bradavica je čest slučaj stvaranja mozaika odnosno ploča na stiopalima. Vrlo brzo se šire i jako teško leče jer su izuzetno duboko postavljene. Ako tretman započne na vreme mnogo ih je lakše izlečiti.

Bradavice oko nokatnih ploČa i ispod njih

Ove bradavice se pojavljuju kao otvrdnuće kože oko nokatne ploče sa nejendnakim ivicama. Mogu oštetiti zdrav rast noktiju i potpuno izdići ploču nokta. Pri lečenju, veoma je teško izabrati metodu nakon koje neće ostati trajno oštećenje izgleda nokta.

LeČenje i uklanjanje bradavica

Izbor terapije za uklanjanje bradavica zavisi od vrste bradavica kao i starosne dobi pacijenta. Postoji čitav niz različitih terapija za tretiranje bradavica. Neke od njih su: tretman tečnim azotom ili kriohirurgija, elektrofluguracija radiotalasima, lasersko uklanjanje, uklanjanje preparatima sa salicilnom kiselinom ili aplikacija citostatskog preperata samo u tkivo bradavice.

Iskustvo naše ordinacije pokazuje da je najefikasniji način uklanjanja bradavica krioterapija..