Kožne bolesti

Bolesti kože najčešće su uzrokovane mikroorganizmima - bakterijama,gljivicama i virusima. U tim slučajevima izlečenje je izvesno i terapija se bazira na antibioticima, antimikoticima ili manjim intervencijama.

Rak kože

Druga grupa kožnih oboljenja pokazatelji su preteranog imunoloskog odgovora organizma na različite uticaje. Najčešće se susrećemo sa različitim vrstama ekcema i urtikarija. Lečenje ovakvih oboljenja je kompleksno, bazirano na antihistaminicima i kortikosteroidima. Uvek se vrše ispitivanja i analize koje bi utvrdile postojanje žarišta u organizmu koje dovodi do pojave kožne manifestacije odredjenog oboljenja.

Izdvojena grupa oboljenja kože su tumori kože. Mogu biti benigni ili maligni i sa blagovremenom intervencijom i adekvatnom dijagnozom moguće je potpuno izlečenje. Svako odlaganje odlaska kod dermatologa od momenta kada se promena na koži primeti smanjuje mogućnost dobre prognoze i efikasnog izlečenja.

Takodje, oboljenja iz drugih oblasti medicine često daju manifestacije na koži. Tako oboljenja srca mogu davati tačkasta krvarenja na koži. Autoimuna oboljenja započinju sa intenzivnijim opadanjem kose i promenama na obodima nokatnog ležišta. Oboljenja bubrega manifestuju se svrabom i suvoćom kože. Kada je žarište u jetri česta je pojava "lišaja" praćenog izuzetnim svrabom (Lichen planus).

Mnogobrojna oboljenja kože i virusna oboljenja kože su karakteristična za postojanje karcinoma odredjenih organa..                    Saznaj više