Moluske bradavice

moluske bradavice

Moluske bradavice ili Molluscum contagiosum je virusno, zarazno oboljenje koje se najčešće javlja kod dece uzrasta od 3 meseca do 16 godina, a kod odraslih osoba predstavlja seksualno prenosivo oboljenje.

Izazivač je virus, iz grupe Poxvirusa koji se prenosi putem direktnog kontakta ili putem vode u bazenima. Kod odraslih osoba se oboljenje najčešće prenosi seksualnim putem. Oboljenje se često viđa i kod osoba sa atopijskim dermatitisom, kod imunosuprimiranih i osoba sa HIV infekcijom. Molluscum contagiosum se razvija od 14 dana do 6 meseci nakon izloženosti virusu, na bilo kom delu tela i ima tendenciju ka spontanom povlačenju nakon par meseci.

Oboljenje se karakteriše se pojavom papula – bubuljica, veličine od 2 do 5 mm, koje su boje normalne kože i umbilikovanog centra, grupisane ili pojedinačno raspoređene. Kod dece promene su najčešće prisutne na trupu, licu i ekstremitetima, a kod odraslih osoba na butinama, stomaku i polnim organima.

Dijagnoza oboljenja se postavlja na osnovu kliničke slike. Molluscum contagiosum treba razlikovati od mladežabradavicaaknikondiloma, juvenilnih ksantogranuloma i piogenih granuloma.

Tok i prognoza oboljenja

Oboljenje je benignog karaktera ali virusno i može imati tendenciju ka spontanom povlačenju nakon par meseci. Mnogo češće se dešava da od jedne nastane veliki broj novih promena, zbog čega je potrebno lečenje.

LeČenje moluskih bradavica

Uklanjanje bradavica se najčešće vrši radiotalasima, oštrom kiretom ili tečnim azotom, a mogu da se koriste i lokalno keratolitici, kantaridin, retinoidi, imiquimod.