Rozacea, crvenilo na licu

Rozacea ili pojačano crvenilo na licu, spada u oboljenja sebacealnih ili lojnih žlezda lica. Rozacea se može pojaviti kod osoba bilo kog tipa kože, ali je češća kod osoba svetle puti i nešto izražajnijeg rada lojnih žlezda. Najčešće se javlja izmedju 30 i 40 godine života. Kako je ovo oboljenje koje traje godinama, a nekada i doživotno, možemo ga nazvati i stanjem kože lica.

crvenilo lica

Simptomi rozacee

Rozacea je stanje koje se karakteriše naletima crvenila, pojavom proširenih kapilara, sitnog osipa i gnojanica posebno izraženim pri prelasku iz toplog u hladan prostor, prilikom konzumiranja alkohola ili veoma začinjene hrane. Nakon nekoliko godina, ukoliko oboljenje nije adekvatno tretirano, nastaju trajno prošireni kapilari a kod muškaraca dolazi i do uvećanja lojnih žlezda i zadebljavanja potkožnog tkiva posebno u regiji nosa. Uzrok oboljenja je nejasan i do sad neistražen ali se pretpostavlja da rozaceu aktiviraju faktori kao što su sunčevo zračenje, alkohol, začinjena hrana, kofein, toplota, stres i hormonalne promene.

Kako tretirati koŽu?

Bolesnici sa rozaceom treba da izbegavaju sredstva za čišćenje koji su agresivna i koji isušuju kožu. Treba da se koriste sapuni bez sapuna, prilagodjeni osetljivoj koži. Voda prilikom pranja lica treba da bude hladna ili mlaka, jer vruća voda pojačava crvenilo. Proizvodi sa veštačkim mirisima, mentolom ili uljem eukaliptusa takodje pojačavaju crvenilo. Kod žena, šminka treba da bude bude bez mirisa i sa zaštitnim faktorom najmanje 15 spf.

Namirnice

Namirnice koje aktiviraju nalete crvenila nisu iste kod svakog bolesnika. Neki će primetiti da topli napitci pogoršavaju izgled lica, kod nekih pacijenata je to kafa, alkohol - posebno crno vino kao i različiti začini. Najčešće su dovoljne sasvim male količine kafe, začina ili alkohola. Dodavanje minerala i vitamina ishrani nema značajnijeg efekta na ovo stanje. Za dejstvo Cinka napravljeno je najviše studija. U pojedinim studijama pronadjeno je značajno poboljšanje sa konzumiranjem 220mg cinka 2x dnevno tokom 3 meseca, dok je u studiji iz 2006 ova razlika bila zanemarljiva.

Stres i crvenilo lica

Stres je poznat okidač upale i deluje na mnogim poljima našeg tela, uključujući i kožu lica. Stres deluje vrlo nepovoljno na sve upalne procese na i u telu. Fizička aktivnost u velikoj meri oslobadja od stresa ali osobe koje se leče od rozacee treba da biraju prostorije koje su dobro provetrene i sa adekvatnom temperaturom. Vežbe u kraćim intervalima su korisne jer preveniraju pregrevanje.

LeČenje crvenila na licu

Lečenje ovog oboljenja je kompleksno i individualno. Rozacea se teško leči ali se vrlo uspešno drži pod kontrolom. Terapijom je moguće dovesti kožu lica u stanje neprimetnog crvenila. Terapija može biti lokalna sa supstancama poput azelaične kiseline, tretinoina, metronidasola ili ihtiola. Sa uspehom se daje terapija antibioticima ili izotretinoinom. Tretmani sa IPL laserima mogu dovesti do regresije promena ali uz održavanje sa adekvatnom farmakološkom terapijom.