Medicinski tretman leČenja akni

Akne pretstavljaju hronično zapaljenje lojnih žlezda, najčešće lica, grudi i leđa. Lečenje akni je dugotrajan proces, što je ranije započet, efekat je bolje izražen. Samolečenje je uvek nedovoljno ili neefektivno, a često i opasno, jer može dovesti do pogoršanja ili stvaranja ožiljaka.


Akne su multifaktorijalni poremećaj rada lojnih žlezda. Klinička slika akni može varirati od vrlo blage, pretežno sa miteserima, do vrlo teških oblika sa opsežnim gnojnim procesom i izraženim ožiljcima.

Oko 80 % populacije izmedju 12 i 25 godina pati od ovog oboljenja, a 3% populacije u dobi od 45 godina još uvek ima problematicnu kožu. Osnovni faktor za nastajanje akni jeste genetska predispozicija ali često i izmenjen hormonalni status, sindrom policističnih jajnika, hiperandrogenizam.

Kako nastaju akne?

Upalni proces uvek započinje sa nastajanjem komedona (mitisera), koji svojim rastom kompromituje cirkulaciju i omogućava nakupljanje izumrlih ćelija kože, što sve skupa stvara dobre uslove za razvoj bakterija i gnoja. Akne mogu nastati i stalnom mehaničkom traumom kože - acne mechanicaAcne excoriee - nastaju grebanjem i cedjenjem kože, sa nastajanjem sitnih čvorova i ragada. Lekovima izazvane akne nastaju često kod korišćenja kortikosteroidnih kremova, steroida, jodida, litijuma, redje antibiotika. Akne kod novorodjenčadi nastaju kod gotovo 20% zdrave dece i spontano nestaju do 3. meseca života.

LeČenje akni i bubuljica

Rani tretman akni i bubuljica je esencijalan za prevenciju doživotnog kozmetskog problema i ožiljavanja. Iako pigmentacija najčešće prolazi za 6 meseci do godinu dana, u pojedinim slučajevima može biti trajna. Atrofični ili hipertrofični ožiljci su posledica nodularnih i konglobatnih akni i vrlo često se mogu videti.

Terapija je individualna, u zavisnosti od oblika oboljenja. Koriste se topijski retinoidi, benzoilperoxid, azelaicna kiselina, salicilna kiselina, pilinzi glikolnom kiselinom. Kod težih oblika  terapija moze biti antibioticima, kontraceptivima, izotretinoinom i kortikosteroidima.

Mogu li se akne trajno izleČiti?

Da. Ovo je oboljenje koje se u potpunosti leči kod nas u ordinaciji ali je za to potrebno do godinu dana upornog lečenja.

Ukoliko su akne ostavile trajne ožiljke na licu ili telu može se pristupiti uklanjanju ožiljaka.

      -      Predhodna        -      Sledeca      -