Jontoforeza

Jonoforeza je unos u telo, preko intaktne kože jonizovane supstance (leka) primenom jednosmerne struje. Jonoforeza se izvodi tako što se vlažni sunđeri sa elektrodama pričvrste za šake, tabane ili se postave u pazušne jame i zatim se kroz njih u određenom vremenskom trajanju propušta jednosmerna struja niske voltaže . Jontoforeza, smatraju dermatolozi, tretman znacajan za znojenje dlanova, tabana i pazuha

Jontoforeza, je jedan od najjednostavnijih, najsigurniji i najekonomičnijih načina lečenja hiperhidroze dlanova. Ovaj tretman se sastoji u akciji visoke frekvencije struje u navedenim područjima, što je rezultiralo u smanjenju znojenje na ovom nivou.

Kontraindikacije:

Neželjena dejstva nakon primene jonoforeze (koja su jako retka), mogu se javiti u obliku; osećaja paljenja i peckanje po koži tretiranog područja, preterano suvih dlanova i ispucale kože a mogu sprečiti smanjenjem učestalosti jonoforeze i primenom vazelina. Kao teže komplikacije mogu se javiti eritem i pojava retkih vezikula na koži koje se mogu (ako je to potrebno) lečiti primenom kreme 1% hidrokortizona. Kompenzacioni oblik hiperhidroze se kod jonoforeze nikada ne pojavljuje. Zbog ograničenog načina primene i zbog nešto veće iritacije kože pazušne jame u odnosu na kožu tabana i dlanova, jonoforeza se retko primenjuje u lečenju pazušne hiperhidroze.

o Pojačano znojenje


o Uklanjanje promena sa kože kriohirurgijom
o Uklanjanje bradavica


o Uklanjanje promena sa kože radiotalasima
o Dermoskopija

o Uklanjanje promena sa kože klasičnom hirurgijom
o Jontoforeza